Kaart Tsjechoslowakije: CIA, 1985 |
Het land had in 1990 een oppervlakte van 127.876 vierkante kilometer. De munteenheid was de Tsjechoslowaakse kroon.
Tsjechoslowakije ontstond na de Eerste Wereldoorlog na het uiteenvallen van de Donau-monarchie Oostenrijk-Hongarije.
De republiek ontstond in 1918 uit de samenvoeging van de landstreken Bohemen, Moravië, Tsjechisch Silezië, Slowakije en Roethenië (Karpato-Oekraïne).
Deze gebieden waren eeuwenlang door de Habsburgers vanuit Wenen en Boedapest geregeerd.
Op 1 januari 1993 volgde een vreedzame opdeling in Tsjechië, met als hoofdstad Praag, en Slowakije met als hoofdstad Bratislava.
In 1992 grensde Tsjechoslowakije in het noordwesten aan Duitsland, in het noorden aan Polen, in het oosten aan Rusland en in het zuiden aan Hongarije en Oostenrijk
Van 1945 tot 1990 grensde het land aan Oost-Duitsland en West-Duitsland. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie grensde Tsjechoslowakije in 1992 aan Oekraïne.
Slowakije verklaarde zich op 17 juli 1992 soeverein. Op 3 september nam de republiek een eigen grondwet aan. Officieel splitste Slowakije zich op 1 januari 1993 af.
Het hedendaagse Tsjechië bestaat uit de drie landstreken Bohemen, Moravië en Tsjechisch Silezië.
Fluwelen Revolutie
Het uiteenvallen van Tsjechoslowakije wordt aangeduid met fluwelen revolutie, omdat het op een vreedzame manier plaatsvond.
De term is vervolgens een aanduiding geworden voor een politieke revolutie die zich voltrekt zonder, of met betrekkelijk weinig, bloedvergieten.
Kaart Tjechoslowakije
Het voormalige Oost-Europese land Tsjechoslowakije grensde aan Duitsland (Oost-Duitsland en West-Duitsland), Polen, Rusland, Hongarije, Oostenrijk en Oekraïne. Op 1 januari 1993 werd het land opgedeeld in Tsjechië en Slowakije.
Tsjechoslowakije: kaart atlas CIA |