zondag 16 juni 2013

Kaart Roemenië en Boekarest - Vakantie Provincies Donau Karpaten Oost-Europa

Kaart Roemenië, steden, provincies, rivieren: VN
Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa met 22.215.421 inwoners (2009). De hoofdstad van het land is Boekarest en de officiële taal Roemeens.

Roemenië grenst in het noordwesten en uiterste noordoosten aan Oekraïne, in het noordoosten aan Moldavië, in het zuidoosten aan Bulgarije, in het zuidwesten aan Servië en in het noordwesten aan Hongarije.

In het oosten ligt Roemenië aan de Zwarte Zee. In het zuiden vormt de rivier de Donau voor een groot deel de grens met Bulgarije.

Dwars door Roemenië lopen de Karpaten, een bergketen.

Rijn-Donau-verbinding
Roemenië wordt door de Rijn-Donua-verbinding verbonden met Nederland en de stad Rotterdam, de regio West-Europa alsmede de Noordzee.

Walachije
Walachije is een historische landstreek in Roemenië. Het gebied strekt zich uit van de Karpaten (Transsylvaanse Alpen) in het noorden tot de Donau in het zuiden.

Het is in twee delen te verdelen. Groot-Walachije, of Muntenië, ligt ten oosten van de Olt. De hoofdplaats is Boekarest.

Klein-Walachije, of Oltenië, ligt ten westen van de Olt. De hoofdplaats is Craiova.

Klimaat en vakantie
Roemenië kent een gematigd landklimaat met zeer warme zomers, koude winters, een kort voorjaar, met uitgezonderd van het westen, en een langere, meestal milde herfst.

Er bestaan duidelijke regionale verschillen zoals aan de ene kant in de zuidelijke Banaat, Walachije, Dobrogea en de Zwarte-Zeekust en aan de andere kant de Karpatenboog en Zevenburgen. In de Karpaten valt veel neerslag.

Roemenië is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, wintersportgebieden, badplaatsen en stranden aan de Zwarte Zee en bezienswaardigheden in de steden.

Een aantal bekende skigebieden in Roemenië zijn Băişoara, Buşteni - Sinaia - Azuga, Predeal, Poiana Braşov, Vârtop (Alba) en Vatra Dornei.

Steden Roemenië
Naast de hoofdstad Boekarest zijn een aantal andere belangrijke steden in Roemenie: Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Ploieşti, Brăila, Oradea, Arad.

Kaart Roemenië, steden: CIA

Kaart Roemenië provincies

Kaart provincies Roemenië: CIA

Kaart Roemenië 1990
Op de onderstaande kaart uit 1990 ten tijde van het Oostblok grensde Roemenië nog aan de voormalige landen Joegoslavië en de Sovjet-Unie.

Roemenië: kaart atlas CIA

Kaart Roemenië
Roemenië grenst aan Oekraïne, Moldavië, Bulgarije, Servië en Hongarije. In het oosten ligt het land aan de Zwarte Zee, waar ook de Donau in uitmondt. De hoofdstad van het Oost-Europese land is Boekarest.

Kaart Roemenie, steden, wegen, rivieren, reliëf, topografie: CIA