woensdag 30 november 2011

Kaart Wit-Rusland en Minsk

Kaart Wit-Rusland: VN
Wit-Rusland heet officieel de Republiek Belarus. Het is een land in Oost-Europa met 9.648.533 inwoners (2009). De hoofdstad is Minsk en de officiële taal Wit-Russisch.

Wit-Rusland grenst in het noordwesten aan Litouwen en Letland, in het oosten aan Rusland, in het zuiden aan Oekraïne en in het westen aan Polen.

Het land verklaarde zich op 19 september 1991 onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie.

De nationale feestdag van Wit-Rusland is op 3 juli. Dit is de dag waarop Wit-Rusland in 1944 bevrijd werd door het Rode Leger van Rusland van de Duitse bezetting.

Het noorden van Wit-Rusland bestaat uit een morenelandschap, dat behoort tot de stroomgebieden van het Westelijke Dvina en de Neman.

De Wit-Russische Rug, een eindmorene, tot 346 m hoog, die van Brest naar Smolensk loopt, scheidt dit landschap van de zuidelijke vlakte, de Polesje.

De Polesje watert onder meer via de rivieren de Berezina en de Pripjat op de Dnepr af. Het wordt grotendeels in beslag genomen door de deels drooggelegde Pripjat- of Rokitnomoerassen.

Klimaat, weer, toerisme
Het klimaat van Wit-Rusland is gematigd continentaal. Toeristische trekpleisters zijn onder meer de steden van het land.

Steden Wit-Rusland
Naast de hoofdstad Minsk zijn een aantal andere steden in Wit-Rusland: Homel, Mahiljow, Vitsebsk, Hrodna, Brest, Babrujsk, Baranavitsjy, Barysaw, Pinsk, Orsja.

Mazyr, Salihorsk, Navapolatsk, Molodechno, Lida, Polatsk, Zlobin, Svetlahorsk, Rechytsa, Slutsk, Zhodino, Slonim, Kobryn.

Kaart Wit-Rusland: CIA

Kaart Wit-Rusland: CIA