woensdag 12 juni 2013

Kaart Slowakije en Bratislava - Vakantie Provincies Karpaten Donau

Kaart Slowakije, steden, wegen, rivieren: VN
Slowakije heet officieel de Slowaakse Republiek. Het is een land in Oost-Europa met 5.463.046 inwoners (2009). De hoofdstad is Bratislava en de officiële taal Slowaaks.

Het land grenst in het noordwesten aan Tsjechië, in het noordoosten aan Polen, in het oosten aan Oekraïne, in het zuiden aan Hongarije en in het westen aan Oostenrijk.

Slowakije maakte zich op 1 januari 1993 los uit het land Tsjecho-Slowakije, dat daardoor ophield te bestaan.

De belangrijkste rivieren in Slowakije zijn de Donau, de Kleine Donau, de Váh, de Hron de Hornad en de bronrivieren van de Bodrog in het zuidoosten.

Het landschap van Slowakije valt samen met de Karpatenboog. Het vertoont vertoont een zeer ingewikkelde structuur.

Evenals de Alpen vormen de Karpaten een gecompliceerd dekbladenlandschap, maar de geleding is een totaal andere en de samenhang door herhaalde breukbewegingen is verloren gegaan.

Daardoor is het oorspronkelijke gebergte verbrokkeld tot een groot aantal kleinere gebergten. Daartussen liggen bekkenlandschappen.

De hoogte berg van Slowakije is met een hoogte van 2.655 meter de Gerlachovský štít.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in Slowakije zijn de Donau, Kleine Donau, Tisza, Váh, Hron, Hornad, Bodrog, Ondava, Laborec, Latorica.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Slowakije heeft een sterk continentaal karakter. De neerslag varieert met de locatie. Dit is een gevolg van de gebergten in het land.

Slowakije is een populair land voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, skigebieden, historische bezienswaardigheden en de steden.

In het grensgebied van Slowakije en Hongarije liggen de grotten van de Aggtelek Karst en de Slowaakse Karst.

De grotten zijn gedurende miljoenen jaren ontstaan door een karstsysteem, waarbij kalksteen in water is oplost.

De Hoge Tatra, in het noordelijk deel van het land in de Karpaten, is een populair skigebied. Hier ligt ook de hoogte berg van het land, de Gerlachovský štít van 2.655 meter.

In de hoofdstad Bratislava werden ooit de Hongaarse koningen werden gekroond. De stad heeft een rijk erfgoed van middeleeuwse en barokke architectuur.

De imposante Burcht (Hrad) van Bratislava neemt een prominente plaats in de stad in. In het oude centrum van de stad zijn schilderachtige straten behouden gebleven.

De beroemde Michaeltoren is gebouwd in barokstijl en maakt deel uit van de oude stadsmuur.

Steden Slowakije
Naast de hoofdstad Bratislava zijn de grootste steden in Slowakije: Bratislava, Košice, Prešov, Nitra, Žilina Banská Bystrica, Trnava, Martin, Trenčín Poprad, Prievidza Zvolen, Považská Bystrica, Nové Zámky.

Kaart Slowakije, steden: CIA

Kaart Slowakije regio's
Slowakije is bestuurlijk onderverdeeld in acht regio's (kraj). De namen van de regio’s verwijzen naar de hoofdstad van de regio. De regio's zijn bestuurlijk onderverdeeld in districten.

De acht Slowaakse regio’s zijn Bratislava, Trnava, Trenčín, Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Prešov en Košice.

Kaart Slowakije, provincies, steden, wegen: CIA

Kaart Slowakije, provincies, steden, rivieren: EU

Kaart Slowakije
Slowakije grenst aan Tsjechië, Polen, Oekraïne, Hongarije en Oostenrijk. De hoofdstad van het Oost-Europese land is Bratislava.

Kaart Slowakije, steden, rivieren, wegen, reliëf, topografie: CIA

Zie ook:
Tsjechoslowakije