vrijdag 6 december 2013

Kaart Hongarije en Boedapest - Vakantie Provincies Donau Balatonmeer

Kaart Hongarije, steden, provincies: CIA
Hongarije heet officieel de Republiek Hongarije. Het is een land in Oost-Europa met 9.905.596 inwoners (2009). De hoofdstad is Boedapest en de officiële taal Hongaars.

Hongarije grenst in het noorden aan Slowakije, in het oosten aan Oekraïne en Roemenië, in het zuiden aan Servië en Kroatië en in het westen aan Slovenië en Oostenrijk.

De rivier de Donau vormt gedeeltelijk de grens met Slowakije, en buigt vervolgens af om het land van noord naar zuid te doorsnijden.

De nationale feestdag is 23 oktober. Dit is de dag waarop in 1956 de opstand begon en waarop in 1989 de republiek werd uitgeroepen.

Rivieren en meren in Hongarije
De belangrijkste rivieren in Hongarije zijn de Donau (Hongaars: Duna) en de Tisza (Theiss). Deze stromen respectievelijk 410 en 600 km over Hongaars grondgebied.

De rivier de Drava vormt, na de opname van de Mur, een deel van de grens tussen Hongarije en Kroatië.

De meren in Hongarije zijn zeer ondiep. Het toeristische Balatonmeer, of Platten See, met een oppervlakte van 596 km2, heeft een diepte van gemiddeld 3 tot 4 meter.

Het Velencemeer (26 km2) 1 tot 2 meter. Het Fertómeer (Neusiedler See, 337 km2) is meer een moeras.

Tussen de duinen van de Nagy Alföld bevinden zich eveneens vele zouthoudende meertjes.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Hongarije is gematigd continentaal met sterke Atlantische en mediterrane invloeden in het vochtige voor- en najaar. De winter is het droogste seizoen.

Hongarije is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de meren en de steden met tal van monumentale bezienswaardigheden.

Kisbalaton
Een belangrijk natuurgebied in Hongarije is het Kisbalaton met een oppervlakte van ruim 1400 hectare. Het is een afgesloten baai van het Balatonmeer.

Hier zijn broedkolonies van aalscholvers, lepelaars en acht soorten reigers. Het gebied is ook van groot belang als waterwildrefugium in de trektijd.

Steden Hongarije
Toeristische trekpleisters in Hongarije zijn ook de grote steden. Dit zijn naast de hoofdstad Boedapest onder meer: Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár.

Kaart steden Hongarije: CIA

Kaart Hongarije
Op de onderstaande kaart uit 1990 uit de tijd van het Oostblok grensde Hongarije ook nog aan de voormalige landen Tsjechoslowakije en Joegoslavië.

Hongarije: kaart atlas CIA

Kaart Hongarije reliëf
Centraal in het westen van Hongarije ligt het Balatonmeer. Het land wordt van noord naar zuid doorsneden door de rivier de Donau.

De rivier die in het noordoosten Hongarije binnenstroomt is de Tisza, de voornaamste zijrivier van de Donau. De Tisza mondt bij de Servische plaats Titel, tussen Novi Sad en Belgrado, uit in de Donau.

Kaart Hongarije relief

Kaart Hongarije voor 1919
Hongarije maakte tussen 1867 en 1918 deel uit van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije.

Het Hongaarse deel stond ook bekend onder de naam Landen van de Heilige Hongaarse Stefanskroon en als Transleithanië, genoemd naar de grensrivier de Leitha tussen Oostenrijk en Hongarije.

Transleithanië omvatte de bestuurlijke gebieden Koninkrijk Hongarije, waaronder het Vorstendom Zevenburgen, ook wel Transsylvanië, het Banaat, het Koninkrijk Kroatië en Slavonië, en Fiume met het bijbehorende gebied.

De onderstaande kaart toont Hongarije voor 1919. De kaart is afkomstig uit de Great Encyclopedia of Révai.

Kaart Hongarije voor 1919: Great Encyclopedia of Révai

Kaart Hongarije
Hongarije grenst aan Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië, Slovenië en Oostenrijk. De hoofdstad van het Oost-Europese land is Boedapest.

Kaart Hongarije, steden, wegen, rivieren, meren, reliëf, topografie: CIA