maandag 18 februari 2013

Kaart Georgië en Tblisi, Abchazië, Ossetië, Kaukasus

Kaart Georgië: VN
Georgië is een land in de Kaukasus dat voor een deel in Europa en een deel in Azië ligt. Het land telt 4.615.807inwoners (2009) en de hoofdstad is Tblisi. De officiële taal is Georgisch.

Georgië grenst in het noorden aan Rusland, in het oosten en zuidoosten aan Azerbeidzjan en in het zuiden aan Armenië en Turkije.

In het westen ligt het land aan de Zwarte Zee.

De gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië streven naar onafhankelijkheid van Georgië.

Geografisch gezien ligt Georgie vrijwel geheel in Zuidwest-Azië en voor een zeer klein deel in Europa. De waterscheiding in de Kaukasus is de scheiding tussen Azië en Europa.

Georgië werd in 1991 onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie.

Georgië strekt zich naar het noorden uit tot de hoofdketen van de Grote Kaukasus. Het zuiden van het land bestaat uit de lavaplateaus van de Kleine Kaukasus met oude vulkaankegels.

Klimaat
Georgië kent een subtropisch klimaat. De gemiddelde januaritemperatuur van de Colchisvlakte, die door de hoofdketen van de Kaukasus wordt beschermd, is +5 °C.

De jaarlijkse neerslag bedraagt tussen de 1500 en de 1700 mm. De plateaus en hellingen van de Kleine Kaukasus zijn droger en kennen een steppeklimaat.

Steden Georgië
Naast de hoofdstad Tblisi zijn een aantal andere grote steden in Georgië: Tbilisi, Koetaisi, Batoemi, Roestavi, Zoegdidi, Gori, Poti, Sochoemi, Tsinvali, Samtredia.

Kaart steden Georgië: CIA

Kaart Georgië
Het Oost-Europese land Georgië grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en Turkije. De hoofdstad is Tblisi.
Kaart Georgië, steden, wegen, spoorwegen: CIA