woensdag 30 oktober 2013

Kaart Polen en Warschau - Provincies Vakantie Oost-Europa

Kaart Polen, steden, wegen, rivieren: VN
Polen heet officieel de Republiek Polen. Het is een land in het noordwesten van Oost-Europa met 38.482.919 inwoners (2009). De hoofdstad is Warschau en de officiële taal is Pools.

Polen grenst in het noordoosten aan Litouwen en de Russische exclave Kaliningrad, in het oosten aan Wit-Rusland (Belarus) en Oekraïne, in het zuiden aan Slowakije en Tsjechië en in het westen aan Duitsland.

De grens met Duitsland staat ook bekend onder de naam Oder-Neissegrens.

In het noorden ligt Polen aan de Baltische Zee (Oostzee).

De nationale feestdagen in Polen zijn 3 mei, de dag waarop in 1791 de eerste grondwet werd aangenomen, en 11 november, de dag waarop in 1918 het onafhankelijke Polen werd gesticht.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Polen staat afwisselend onder invloed van Atlantische, oceanische en Aziatische continentale luchtmassa’s.

In de zomermaanden juni, juli en augustus stijgt de temperatuur tot boven de 15 °C, in de wintermaanden december, januari en februari daalt het kwik tot ver beneden 0 °C.

Een aantal historische toeristische trekpleisters in Polen zijn de oude binnenstad van Kraków, het historisch centrum Stare Miasto van Warschau, de oude stad Zamość en de middeleeuwse stad Toruń.

Steden Polen
Naast de hoofdstad Warschau zijn een aantal andere steden in Polen: Krakau (Kraków), Łódź, Wrocław, Poznań, Białystok, Bielsko-Biała, Bydgoszcz, Częstochowa, Gdańsk, Gdynia, Katowice, Lublin, Szczecin.

Kaart steden Polen: CIA

Kaart bevolkingsdichtheid Polen

Kaart Polen bevolkingsdichtheid: CIA, 1990

Kaart Polen provincies
Polen is bestuurlijk ingedeeld in 16 woiwodschappen of provincies. Dit zijn Ermland-Mazurië (województwo Warmińsko-Mazurskie), Groot-Polen (województwo Wielkopolskie), Klein-Polen (Małopolskie),

Koejavië-Pommeren (Kujawsko-Pomorskie), Lublin (Lubelskie), Lubusz (Lubuskie), Łódź (Lódzkie), Mazovië (Mazowieckie), Neder-Silezië (Dolnośląskie), Opole (Opolskie).

Podlachië (Podlaskie), Pommeren (Pomorskie), Silezië (Sląskie), Subkarpaten (Podkarpackie), Święty Krzyż (Swiętokrzyskie) en West-Pommeren (Zachodniopomorskie).

Kaart Polen, provincies, steden: CIA

Kaart Polen
Polen wordt omringd door de landen Litouwen, de Russische exclave Kaliningrad, Wit-Rusland (Belarus), Oekraïne, Slowakije, Tsjechië en Duitsland. In het noorden ligt het Oost-Europese land aan de Oostzee/Baltische Zee.

Kaart Polen, steden, provincies, wegen, reliëf, topografie: CIA

Kaart Polen, steden, provincies, rivieren: EU

Op de onderstaande kaart uit 1990 grensde Polen nog aan de voormalige landen Oost-Duitsland, Tsjechoslowakije en de Sovjet-Unie.

Kaart Polen, topografie, steden, rivieren: CIA