dinsdag 11 juni 2013

Kaart Tsjechië en Praag - Provincies, Bohemen, Moravië Vakantie

Kaart Tsjechië, steden, wegen, rivieren: VN
Tsjechië heet officieel de Tsjechische Republiek. Het is een land in Oost-Europa met 10.211.904 inwoners (2009). De hoofdstad is Praag en de officiële taal Tsjechisch.

Het land grenst in het noordwesten aan Duitsland, in het noordoosten aan Polen, in het oosten aan Slowakije en in het zuiden aan Oostenrijk.

Sinds 1 januari 1993 is Tsjechië een zelfstandig land. Daarvoor maakte het samen met Slowakije deel uit van Tsjecho-Slowakije.

Volgens de indeling van Europa van de Verenigde Naties valt Tsjechië onder Oost-Europa. Andere indelingen rekenen het wel tot Centraal-Europa.

Provincies Tsjechie, kraj
Tsjechië is verdeeld in 14 bestuurlijke regio’s (kraj). Dit zijn Karlsbad, Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Moravië-Silezië, Pilsen, Midden-Bohemen, Praag, Zuid-Bohemen, Vysočina, Zuid-Moravië en Zlín.

Het land bestaat uit historisch oogpunt uit drie grotere regio's. Dit zijn Bohemen, Moravië en een deel van Silezië.

Bohemen
Bohemen is een historische landstreek in Midden-Europa in Tsjechië. Vóór 1918 was het een koninkrijk in het heuvelland in het noordwesten van het huidige Tsjechië.

De landstreek Bohemen wordt omringd door het Bohemerwoud, het Ertsgebergte, de Moravische en de Sudeten Hoogte.

Moravië
Moravië is een historische landstreek in Midden-Europa en een deel van Tsjechië. Het andere deel van Tsjechië is Bohemen.

Het gebied is onderverdeeld in de provincies Noord- en Zuid-Moravië. De belangrijkste steden zijn Ostrava en Brno.

Silezië
Silezië is een landstreek in Midden-Europa. Het gebied strekt zich uit over een ongeveer 140 kilometer brede strook aan beide zijden van de boven- en de middenloop van de rivier de Oder.

Het grootste deel van Silezië ligt in Polen. De rest van het gebied ligt op het grondgebied van Duitsland en een klein deel ligt in Tsjechië.

Moravië-Silezië is momenteel een bestuursregio in het uiterste oosten van Tsjechië.

Rivieren Tsjechië
In Tsjechië ontspringen een paar grote rivieren. De Elbe heeft zijn bron in het Reuzengebergte. Enkele andere grote rivieren in de landstreek Bohemen zijn de Moldau (Vltava), de Berounka en de Sázava.

Een grote rivier in de landstreek Moravië is de Morava. Ook de Oder ontspringt in Moravië.

De Moldau ontspringt in het Bohemerwoud en mondt bij Mělník uit in de Elbe. Bij Lipno ligt een groot stuwmeer in de Moldau.

Steden Tsjechië
Naast de hoofdstad Praag zijn een aantal andere steden in Tsjechië: Brno, Ostrava, Pilsen, Olomouc, Liberec, České Budějovice, Hradec Králové, Ústí nad Labem, Pardubice, Havířov.

Zlín, Kladno, Most, Karviná, Frýdek-Místek, Opava, Karlovy Vary, Děčín, Chomutov, Teplice, Jihlava.

Kaart Tsjechië: CIA

Kaart Tsjechië provincies

Kaart Tsjechië, steden, rivieren, wegen, spoorwegen, topografie: CIA

Kaart Tsjechië, steden, provincies, rivieren: EU

Kaart Tsjechië
Tsjechië grenst aan Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. De hoofdstad van het Oost-Europese land is Praag.

Kaart Tsjechië, wegen, steden, provincies, rivieren, reliëf, topografie: CIA

Zie ook:
Tsjechoslowakije