woensdag 26 juni 2013

Kaart Bulgarije en Sofia - Vakantie Provincies Zwarte Zee Oost-Europa

Kaart Bulgarije, steden, provincies wegen, spoorlijnen, meren, rivieren: CIA
Bulgarije heet officieel de Republiek Bulgarije. Het is een land in Oost-Europa in het oosten van de Balkan met 7.204.687 inwoners (2009). De hoofdstad is Sofia en de officiële taal Bulgaars.

Bulgarije grenst in het noorden aan Roemenië, in het zuidoosten aan Turkije, in het zuidwesten aan Griekenland en in het westen aan Macedonië en Servië.

In het oosten ligt Bulgarije aan de Zwarte Zee. In het noorden ligt het land aan de Donau, die voor een groot deel de grens vormt met Roemenië.

Via de Rijn-Donau-verbinding is Bulgarije voor de binnenscheepvaart verbonden met West-Europa en de Noordzee.

Dieren in Bulgarije
De dierenwereld in Bulgarije behoort tot die van het mediterrane overgangsgebied waarin elementen van de palearctische, aethiopische en oriëntale gebieden zijn vermengd. Dit resulteert in een grote rijkdom van soorten.

Een aantal Aziatische diersoorten bereikt in Bulgarije hun westgrens.

Aan de Bulgaarse kust broeden onder meer pelikanen. In een aantal moergebieden komen leven nog vrij talrijk zoetwaterschildpadden.

Tot de beschermde gebieden behoren vooral de wetlands. Deze zijn van grot belang voor broedende en overwinterende vogelsoorten.

Klimaat en vakantie
Het noorden van Bulgarije kent een uitgesproken continentaal klimaat. Dit wordt gekenmerkt door hete zomers en strenge winters.

Het Balkangebergte vormt een klimaatscheiding. Ten zuiden hiervan heerst een zachter klimaat.

Belangrijke trekpleisters voor een vakantie in Bulgarije zijn de prachtige natuur, de badplaatsen en stranden aan de Zwarte Zee, de steden en historische bezienswaardigheden.

Onder meer de Thracische tombes van Kazanlak en de Tracische tombes van Sveshtan staan, evenals het nationale park van Pirin en het natuurreservaat ven Srebarna, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De St.-Joriskerk uit de 3de–4de eeuw in Sofia is gebouwd te midden van de resten van Romeinse thermen. Er zijn ook resten van een Romeinse straat en van Romeinse torens bewaard gebleven.

Steden Bulgarije
Naast de hoofdstad Sofia zijn een aantal andere belangrijke steden in Bulgarije: Varna, Boergas, Plovdiv, Roese, Veliko Tarnovo, Stara Zagora, Pleven, Sliven, Dobritsj, Sjoemen, Pernik, Jambol, Chaskovo, Pazardzjik, Blagoevgrad.

Boergas is een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee.

Kaart steden Bulgarije: CIA

Vliegvelden Bulgarije
Internationale luchthavens in Bulgarije zijn bij de steden Sofia, Varna, Boergas, Plovdiv.

Oblasten (provincies) Bulgarije
Bulgarije bestaat sinds 1999 uit 28 oblasten, die zijn te vergelijken met provincies. Al de oblasten zijn genoemd naar de regionale hoofdstad. De nationale hoofdstad, Sofia, vormt een eigen district.

De oblasten zijn Blagoëvgrad, Boergas, Dobritsj, Gabrovo, Chaskovo, Kardzjali, Kjoestendil, Lovetsj, Montana, Pazardzjik, Pernik, Pleven, Plovdiv, Razgrad.

Roese, Sjoemen, Silistra, Sliven, Smoljan, Sofia (stad), Sofia (oblast), Stara Zagora, Targovisjte, Varna, Veliko Tarnovo, Vidin, Vratsa, Jambol.

Kaart Bulgarije en oblasten (provincies)

Kaart Bulgarije, oblasten, steden, rivieren: EU

Kaart Bulgarije reliëf

Kaart Bulgarije

Kaart Bulgarije 1990

Kaart Bulgarije: CIA

Kaart Bulgarije
Het Balkanland Bulgarije grenst aan Roemenië, Turkije, Griekenland, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Servië. Het Oost-Europese land ligt in het oosten aan de Zwarte Zee.

Kaart Bulgarije, autowegen, steden, rivieren, reliëf, topografie: CIA